Jørgen Leth

Jørgen Leth

Jørgen Leth holder foredrag om film, sport og lyrik.

 

Jørgen Leth (f. 1937) er digter, forfatter, filmmand og ikke mindst cykelsportsfanatiker, landskendt for sit sprogblomstrende kommentatorparløb med Jørn Mader under de årlige transmissioner fra Tour de France.

Som filminstruktør er han internationalt anerkendt blandt andet for sine to klassikere om samme emne, Stjernerne og vandbærerne (1974) og En forårsdag i Helvede (76), og desuden er han kendt for sine meget personlige og poetiske dokumentarfilm, blandt andet Det legende menneske (86) og Notater om kærlighed (89), samt for en række portrætfilm om kolleger og ikoner, Klaus Rifbjerg (74), Michael Laudrup (93) og Søren Ulrik Thomsen (99).

Digteren Jørgen Leth er en af den sene modernismes mest markante stemmer herhjemme, senest fornemt dokumenteret i hans Samlede digte (2002).

Jørgen Leth og Morten Sabroe har skrevet bogen Det er derfor de knepper så meget i dette land.

Foredrag

FOREDRAG MED JØRGEN LETH OG DENNIS RITTER

 

Jørgen Leth er kunstneren, æstetikeren og romantikeren, der køligt betragter cykelsporten og fortæller den, iscenesætter den: ”Cykling er til for at blive fortalt”.

 

Jørgen Leth og Dennis Ritter mødes i samtale omkring deres fælles passion: Cykelsport. De fortæller om deres personlige oplevelser med cykling, udveksler gamle anekdoter og debatterer forskellige temaer inden for cykelsportens verden.

MØD POETEN OG FORFATTEREN JØRGEN LETH OG GUITARISTEN JAKOB BRO

Vekommen til en uforudsigelig aften med udgangspunkt i Jørgen Leths bog "Mine Helte”.

Jeres værter denne aften er digter og filmskaber Jørgen Leth og jazzmusiker Jakob Bro.

 

Aftenens program kender kun de to herrer. Sikkert er det dog, at aftenen kommer til at ligne ingen andre.

Duoen tager udgangspunkt i Jørgen Leths bog ‘Mine Helte’ og i det sammenhæng er det ikke en tilfældighed, at netop Jakob Bro akkompagnerer Jørgen Leth på scenen. Guitaristen Jakob Bro er nemlig blandt de jazzmusikere som Jørgen Leth beundrer.

 

Bogen ‘Mine Helte’ indledes sådan...

"Jeg bryder mig ikke om ordet rollemodel. Det er et dumt pædagogisk begreb. Jeg har ingen rollemodeller. Og jeg er ikke selv en rollemodel. Jeg roder bare rundt med det, jeg kan lide, og det, jeg ikke kan lide. Det er rigeligt, det giver god mening. Jeg synes, helte er godt. En helt, det er en, der står og lyser i nattemørket. En, der kan noget særligt, og som gør indtryk på mig. Som får mig til at forstå noget, der forekom kompliceret. En helt kan også være en skurk, en særlig slem person, som spreder ondskab om sig. Han lyser op på en mere dæmonisk måde."

 

En legende: Jørgen Leth

Jørgen Leth betegnes af mange som en legende. Det skyldes hans enorme litterære univers, evne til at sætte ord på livets kompleksitet og ikke mindst sine klare holdninger til tilværelsen. Mange vil genkende Jørgen for hans mangeårige passion for cykelsporten og som kommentator på sommerens store cykelløb på TV2.

Det er ikke uden grund, at Jørgen følges af tusindvis og har et utal af fangrupper på de sociale medier.

 

Hall of fame: Jakob Bro

I starten af 2015 kunne den nu 38-arige guitarist Jakob Bro udgive sit første album som kapelmester på hæderkronede ECM Records. Et album der føjede nye nuancer til portrættet af Jakob Bro som en af de væsentligste musikere og komponister i nyere dansk jazz. En position han har erobret med sit fængslende og svævende lydunivers, som har udløst fem Danish Music Awards, mens han samtidig er blevet medtaget i Jazz Danmarks Hall of Fame.

MINE HELTE

 

”Jeg synes, helte er godt. En helt, det er en, der står og lyser i nattemørket. En, der kan noget særligt, og som gør indtryk på mig. Som får mig til at forstå noget, der forekom kompliceret. En helt kan også være en skurk, en særlig slem person, som spreder ondskab om sig. Han lyser op på en mere dæmonisk måde.”

 

Jørgen Leth har altid haft et bredt felt af helte. Den første var hans far. Senere cykelryttere som Reg Harris, Joseph Scherens, Børge Gissel. Så jazzmusikere som Duke Ellington, Monk, Bud Powell. Også en ældre mand som Ove Brusendorff og en ældre kvinde som Katherine Dunham. Og mange flere.

TOUR DE FRANCE

 

Drama og kriser. Glæde og gråd. Tour de France er ikke bare verdens største cykelløb og sommerens store TV-begivenhed over hele verden. Det er et stykke kultur og folkesjæl. Med sit eget hjerte, liv og åndedræt.

 

Kom tættere på – og ind bag kulisserne i - verdens største cykelløb med TV2 Sportens udsendte kommentatorer.

 

Hør Jørgens historie om de mange år, han har siddet som kommentator på Tour De France.